Devam eden 2021 yılı için asgari ücret belirleme görüşmeleri hakkında Genel Başkanımız Av. Tuncay Dolu bir basın açıklamasında bulundu. Genel Başkanımızın Dolu açıklamasında, "Asgari ücretteki artış belirlenirken yüzde 21 olan gıda enflasyonu oranı temel alınması ve yüzde 14 olan TÜFE’ye göre en az yüzde 7 gıda enflasyon farkı ve ekonomik refah payı da ilave edilerek asgari ücret artış oranının belirlenmesi gerektiğini" belirtti.
Genel Başkanımız Av. Tuncay Dolu'nun açıklaması şu yönde oldu;
Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay Dolu, devam eden 2021 yılı için asgari ücret belirleme görüşmelerinde öncelikli olarak dikkate alınması gereken 2 hususun olduğunu belirterek, müzakerelerde çalışanın geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak şekilde belirlenmesinin önemine vurgu yapan Dolu, bu şartların sağlanmasında çalışanı doğrudan etkileyen gıda enflasyonun temel alınmasının gerektiğine vurgu yaptı.
"ASGARİ ÜCRET ARTIŞI GIDA ENFLASYON ARTIŞINA GÖRE BELİRLENMELİ"
Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay Dolu yaptığı açıklamada, Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve diğer işçi temsilcilerinin asgari ücret konusunda aldığı ortak kararda belirtilen “ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum” gerekçesiyle asgari ücretin düşük belirlenmesi düşüncesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Asgari ücret artışının çalışanın cebini doğrudan etkileyen gıda enflasyon oranından az olmayacak şekilde, yılsonundaki enflasyon oranlarına ilave olarak ekonomik refah seviyesi de düşünülerek belirlenmesi gerektiğini belirtti.
"ARTIŞ ORANINA YÜZDE 7 GIDA ENFLASYON FARKI VE REFAH PAYI EKLENMELİ"
İnsan onuruna yaraşır bir ücret artışının şart olduğunu ifade eden Dolu, “Yıllık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 14, gıda enflasyonu ise yüzde 21 olarak gerçekleşti. Asgari ücretteki artış belirlenirken yüzde 21artış gösteren gıda enflasyon oranı temel alınmalı ve yüzde 14 olan TÜFE’ye göre en az yüzde 7 gıda enflasyon farkı ve ekonomik refah payı da ilave edilerek asgari ücret artış oranı belirlenmeli.”
"VERGİ YÜKÜ ASGARİ ÜCRETLİDEN KALDIRILMALI"
Asgari ücretin, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç net olarak açıklanması gerektiğini de dile getiren Dolu, Adil gelir dağılımına uygun olarak asgari ücretliden vergi yükünün tamamen kaldırılması gerekliğini de sözlerine ekledi.”
Küresel Kovid-19 salgınının işçinin yaşam şartlarını ağırlaştırdığına ve iş ve gelir kayıplarına neden olduğuna dikkat çeken Dolu, salgın süresince işten çıkarılma olmasa da kısa çalışma ödeneklerinin düşük olması çalışanların yaşam standardının düşmesine neden oldu.Pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle de işçiye yapılan ödemelerin asgari ücret seviyesine çıkartılması gerektiğini de vurguladı.
GENEL BAŞKANIMIZIN AÇIKLAMALARI BASINDA DA GENİŞ YER BULDU.