GENEL BAŞKANIMIZ AV. TUNCAY DOLU, SEKTÖRÜMÜZDEKİ EKONOMİK GELİŞMELERE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU.
Genel Başkanımız Değerlendirmesinde “Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektörünün bu yılki ihracatının 10 Milyar Doları aşmasını beklediklerini dile getirdi. Dolu, Rakor İhracatta sektör çalışanlarının sağladığı kaliteli ürünlerin de dünya pazarında öneminin büyük olduğuna vurgu yaptı. Genel Başkanımız Av. Tuncay Dolu, iç pazarda ise en büyük sorununun maliyet artışı olduğunu ifade etti.
Genel Başkanımızın Açıklamaları ulusal basında da geniş yer buldu.
Aşağıdaki haber linklerinden haberlere ulaşabilirsiniz.
https://www.haberler.com/guncel/mobilya-kagit-ve-orman-urunleri-sektorunun-rekor-14849618-haberi/
https://www.sondakika.com/haber/haber-mobilya-kagit-ve-orman-urunleri-sektorunun-rekor-14849618/
Açıklamanın Tamamı:
TÜRKİYE EKONOMİSİ İHRACATLA YÜKSELİYOR
İhracat ağırlıklı üretim modelini geliştiren ülkemizde hemen hemen her sektörde ihracat rakamları geçtiğimiz yıla göre büyük oranda artış gösterdi. İhracatın önemli seviyede artış gösterdiği sektörlerin başında ise geçen yılın aynı dönemine göre %29.7’lik artışla 752 Milyon Dolara ulaşan Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektörü yer aldı.
Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektöründe teşkilatlı en büyük işçi temsilcisi olan Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU, Türkiye ekonomisinin ihracatla birlikte yükseldiğini, bu yükselmeye geçen yılın aynı dönemine göre %29.7’lik artışla 752 Milyon Dolara ulaşan Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektörü ihracatının önemli bir katkısı olduğunu ifade etti. Dolu açıklamasında geçen yıl 6 Milyar Dolara ulaşan Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektörü ihracatının bu yıl ilk çeyrekte 2 Milyar Dolara ulaştığını, bu rakamın yılsonunda 10 Milyar Dolara ulaşıp rekor kırmasını hedeflediklerini bildirdi.
REKOR İHRACATTA KALİTELİ ÜRETİMİN ETKİSİ BÜYÜK
İhracattaki bu artışın ülkemizin ihracata dayalı ekonomi modeline geçişinin yansıması olduğunu ifade eden Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU, sektör çalışanlarının da dünya standartlarının üstünde sağladığı kaliteli üretimin de dünya pazarında öneminin büyük olduğuna vurgu yaptı. Sektörün en büyük işçi temsilcisi olarak yıllardır bu üretim hacmine cevap verebilmek adına sektör çalışanının mesleki kabiliyetlerinin gelişmesi için çabaladıklarını vurgulayan Dolu, şuan ihracatçımız da ülkemiz de, çalışanlarımız da bunun karşılığını aldıklarını ifade etti.
İHRACATIN BÜYÜSÜ İÇ PAZARI OLUMSUZ ETKİLEMEMELİ
İhracatın büyümesinin istihdama da olumlu yönde katkı sağladığına değinen Dolu, ancak ihracatın büyüsüne kapılıp iç pazarın ihmal edilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı. Tuncay Dolu, Artan üretim maliyetlerinin tüketiciye yansıdığı bu dönemde, devletin üretim maliyetlerini düşürmek için gösterdiği çabaya sanayicilerin de destek çıkarak iç pazarın daha düşük maliyetlerle hareketlendirilmesinin de süreklilik için önemli olduğunu ifade etti. Sektörün en büyük sıkıntısının maliyet artışı olduğuna değinen Dolu, iç pazarda maliyet artışlarının henüz tam olarak fiyatlara yansıtılmadığını söyledi. “İç pazarda üretici hammaddeyi pahalı almanın yanı sıra bulmakta da sıkıntı çekiyor. MDF, Sünger bunlar mobilyanın olmazsa olmazları. Bu hammaddelerin iç pazar ihtiyacını karşılamadan ihracatı üreticiyi büyük sıkıntıya sokuyor. Fiyatlar hemen her gün farklılık gösteriyor, geçen yıla göre bazı kalemlerde artış yüzde 500’leri buldu” diyen Dolu, maliyet artışına neden olan yakıt, elektrik, hammadde gibi etkenlerin artışı durursa hemen hemen tüm sektörlerde yaşanan ihracat artışının kısa vadede ülkemizde yaşanan yüksek enflasyonun da önüne geçeceğine inandıklarını söyledi.