HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Ağaç-İş Sendikası tarafından 2.’si düzenlenen "Mobilya Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Yolları Paneli" Ankara’da gerçekleşti.
Düzenlenen Panele, Ulusal ve Uluslararası pazarda Türk Mobilya Sektörünün yüzde 50’sini temsil eden 100’e yakın mobilya üretim firmalarının yöneticileri, bürokratlar ve STK'lar katıldı.
Son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle zor günler geçiren mobilya üreticileri sektörün sorunlarını dile getirdikleri panelde, sektörün canlanması ve 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için hükümetten taleplerini ortak bir basın bildirisi ile duyurdu.
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hüseyin ÖZ'ün moderatörlüğünü yaptığı panel, Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU'nun açılış konuşmasıyla başladı.
Üreticileri temsilen ortak bildiriyi kamuoyu ile paylaşan Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU, rekabet ve ihracatın arttırılması, kayıt dışı istihdam fazlalığı, maliyetlerin fazlalığı, nitelikli personelin yetişmemesi, KDV indirimi ve devlet teşviği gibi konulara değinerek sektörün taleplerini dile getirdi.
KDV indiriminin sektöre getirdiği hareketliliği değerlendiren Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU yaptığı açıklamada; “Sektörde kullanılan hammaddenin yüzde 40’ının ithal edildiğini, dolayısıyla maliyetlerdeki artışın sektörü çıkmaza soktuğunu, üreticilerin mecburen küçülmeye gittiğini ve özellikle küçük ölçekli esnafta dayanma gücünün kalmadığını ifade etti.”
Dolu açıklamasına “Bu sebeple sektörde istihdam, üretim ve satışların artması için 2009, 2017 ve son olarak Kasım 2018’de başlayıp 2019’un Haziran ayında son bulan, sektörü hem satış hem üretim hem de istihdam açısından yüzde 30 büyüten KDV indiriminin, hammadde, mamul ve yarı mamul ürünlerin alımını da kapsayacak şekilde sürekli hale getirilmesini öncelikli olarak devletimizden talep ettiklerini vurguladı.”
Dolu ayrıca, Üreticiye kamu yükü oluşturan Gelir vergisi, stopaj ve SGK primlerinde yine ülke gerçekleri dikkate alınarak mobilya üretimi gibi emek gücü yoğun olan sektörlerde yeniden düzenlemeye gidilmesini ve kamu yükünün en aza indirgenmesini istediklerini bildirdi.
Şuan için Türkiye’nin dünya mobilya pazarından aldığı payın yüzde 1 olduğuna değinen ve ihracat oranının artması için sektör olarak yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayan Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU, Türkiye mobilya ihracatçılarının rekabet gücünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Sektörün uluslararası finansman ve fuar imkânlarından yararlandırılması gerektiğine değinen Dolu, bununla ilgili devletimizden özellikle kamu bankaları aracılığıyla firmalarımızı finans kaynakları konusunda desteklemesini talep ediyoruz” dedi.
Kayıt dışılığın da sektöre büyük zarar verdiğini ifade eden Av. Tuncay DOLU, kaçak göçmenlerin çalıştırılması ve istihdam edilmesi konusunda mutlaka acil eylem planı yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
“Tüm sektörlerde olduğu gibi sektörümüz de de istihdam sorunu açısından büyük önem arz eden düzensiz kaçak göçmenlerin kayıt dışı çalıştırılması, hem kalifiye çalışan işçi hem de milli iş gücü potansiyeli açısından ülke ekonomisine ve istihdama büyük zarar vermektedir” diyen Dolu, “Ucuz iş gücü düşüncesiyle kaçak göçmenlerin çalıştırılması ülkemize katma değer sağlayan sektörümüz ve üretim kalitesi için büyük tehlike arz etmektedir. Bu durum ayrıca ülkemize kaçak göçmen akımını da daha da arttırmaktadır.” İfadelerini kullandı.
Öz Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Av. Tuncay DOLU mobilya sektörünün 2023 hedefleri kapsamında da açıklamalarda bulundu.
Dolu yaptığı açıklamada, “Faiz oranları, kur savaşı ve yavaş büyüyen ekonomik göstergeler neticesinde sektörümüzün 2023 hedefleri kapsamında açıklanan; 25 milyar dolarlık mobilya üretimi, mobilyamızın kilogram değerinin 7 dolara yükseltilmesi, en az 50 tasarım merkezinin oluşturulması,10 milyar dolarlık mobilya ihracatı ile ilk beş mobilya üretici ülke arasına girme hedefine ulaşılması zor görünmektedir. Bunun en büyük somut örneği ise şuan itibari ile resmi istatistik oranlarına göre Mobilya sektörü 2023 hedefleri kapsamında yüzde 50 geride kalmıştır.” İfadelerini kullandı.
Panelin ardından katılımcılara Öz Ağaç-İş Sendikası tarafından plaket takdim edildi.
2.’si düzenlenen "Mobilya Sektöründeki Sorunlar ve Çözüm Yolları Paneli'ne HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sedat Yenidünya, SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Genel Müdürü Av. Suavi Ünal, MYK Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Ticaret Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarının Daire Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Yöneticileri, 100'e yakınMobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ve basın mensupları katıldı.